İçeriğe geç

Haftanın Röportajı: Selçuk Bayram – Özel Eğitim Öğretmeni

Selçuk Bayram

Özel Eğitim Öğretmeni

Bu hafta eğitimci konuğumuz olarak Selçuk Bayram hocayı konuk ettik. Instagramdaki hesabı (@ozelegitim.ogretmeniniz) üzerinden çok faydalı bilgiler paylaşan, canlı yayınlar yapan, ebeveynlere birebir destek veren Selçuk hocamızı tanıyalım.

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1993 İstanbul Fatih doğumluyum. Lise hayatımı Giresun’da tamamladım. Lisans eğitimimi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü- Zihin Engelliler Öğretmenliği tamamladım.  2017-2018 Samsun’da, 2018 Nisan’dan itibaren Giresun’da bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde özel eğitim öğretmeni olarak çalışmaktayım.  Ağırlıklı olarak otizm ve 0-6 yaş erken çocukluk dönemindeki öğrencilerle çalışıyorum. İlerleyen zamanlarda bu alanda yüksek lisans ve eğitim çalışmaları içerisinde bulunmak istiyorum. Ailelere ücretsiz danışmanlık yaptığım bir instagram sayfam var umarım bunu daha geniş kitlelere de yayabilir ve bir ekip kurarak ilerletme şansı bulabilirim.

Instagram: @ozelegitim.ogretmeniniz

Neden özel eğitim bölümünü seçtiniz?

Özel eğitim bölümünü seçerken bölüm hakkında yeterli bilgim yoktu. Bir öğretmenimin yönlendirmesi ile tercihlerimin arasına yazmıştım. Üniversitenin 3. Sınıfında öğretim derslerimizin başlaması ve özel eğitim deryasının içerisine girmeye başladıktan sonra aslında ne kadar profesyonellik ve teknik gerektiren bir bölüm okuduğumun farkına varmaya başladım. Özel Eğitimin akademik olarak ülkemizde  yeni bir bölüm oluşu kadroların gençliği ve bölümün teknik bilgi düzeyinin fazlalığı aslında  benim bölümü sahiplenişimi arttırdı diyebilirim.

İlk öğrencinizden bahseder misiniz? Neler hissettiniz? Veya bir öğrencinizle ilginç bir anınız var mı?

Stajı saymazsak rehabilitasyon merkezinde göreve başladığımdaki ilk öğrencim 3-4 yaşlarında dil konuşma geriliği olan bir öğrenciydi. Otizm tanılı değildi ve bir iki ses haricinde sesi yoktu.  Her dediğimi anlıyordu. Rehabilitasyon merkezinde çalışan arkadaşlar bilir ki plan yapmak bir öğrencinin dosyası üzerine çalışmak için yeterli zamanınız olmaz yoğun bir tempoyla çalışırsınız. Ama profesyonellikten ödün vermemeyi ve kendimden fedakârlık ederek planlı çalışmayı esas kıldım. 9 ayın sonunda öğrencim ‘’anne ‘’ demeye başlamıştı. O anki verdiğim tepkiyi burada yansıtmam olanaksız. İlginç anılara girersek sayfalar yetmez gerçekten hepsi apayrı dünyalar.

Özel eğitim bölümünü seçmek isteyen öğrencilere ne tavsiye edersiniz? Kimler özel eğitim bölümünü seçmeli veya seçmemeli?

En büyük tavsiyem seçmeden önce bir özel eğitim kurumuna gidip öğrencileri ve öğretmenleri gözlemlemeleri. Yapabileceklerine orada kanaat getirsinler.  Kan görmeye dayanamayan birisi nasıl cerrah olmayı tercih etmiyorsa,  çocukların hal hareketlerini görüp kendilerini sorgulasınlar.  Şu fikri de akıllarından çıkartmaları gerek ‘üniversite biter işe başlarım para kazanırım.’’  Özel eğitim sürekli okuma, araştırma ve öğrenme gerektiren bir bölüm. Araştırma ve öğrenmeye aç olan insanlar için biçilmiş kaftan bizim bölüm beni de cezbeden tarafı aslında birazda bu. 

Özel gereksinimli çocuk sahibi ailelere mesajınız ve ailelerden beklentiniz nedir? Ailelerde gördüğünüz en büyük eksiklik nedir?

Kitabın ortasından başlayacağım okumuyor ve araştırmıyor aileler. Piyasada neredeyse her alanda yazılmış binlerce aile rehber kitapları var. Bu kitaplar ailelerin düzeyinde hazırlanmış kitaplardır. Aileler bunları alıp okumak yerine çocukları için bir kurtarıcı beklemekte. Şu genellemeyi yapabilirim benimle irtibatta olan dediklerime uyan ve uygulayan işin içine giren tüm ailelerin çocuklarında harika ilerlemeler kat ettik. Ailelerden en büyük beklentim şudur ki işin içine girsinler, çocuğun derslerini takip etsinler, evde neler yapabileceklerini öğretmene sorsunlar, ev ödevlerini istesinler ve biz özel eğitimcilerin dediklerine uysunlar.

Diğer normal gelişim gösteren çocuk sahibi ailelere mesajınız nedir?

Çocuğunuzun bugün benimle derse girmiyor oluşu, yarın girmeyeceği anlamına gelmez. Her bir birey bir ‘’engelli’’ adayıdır. Bu pencereden bakarak empati yapmalarını tavsiye ediyorum.

Avrupa özel gereksinimli bireylerin rehber hayvanlarını sınıfa almayı tartışırken biz kaynaştırma uygulamalarını tartışıyoruz.

Özel eğitim olumsuz davranışları görmezden gelmeyi ve olumlu davranışları pekiştirmeyi öğretti bana. Bu yüzden sosyal medyada artık olumsuz haberler yerine olumlu haberleri paylaşmalıyız ve cesaretlendirmeliyiz, kitlesi olan sayfalar olarak.

guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments