Birçok özel gereksinimli çocuk sahibi aile, tanı şokunu atlattıktan sonra apar topar rehabilitasyon merkezlerinin kapısını çalar. Kurum yöneticileri ile görüşür, özel eğitimcilerle görüşür. Benzer durumda olan ailelerle görüşür, fikirler alır. Her görüşülen kurum öğrenciyi çekmek için güzel şeyler söyler, vaadlerde bulunur. Bu süreç gerçekten birçok aile için başlarda ızdırap olur. Zaten otizmli, fiziksel engelli, disleksili vs tanısı almanın şoku, çöküntüsü altında kalmışken, çocuğum için ne yapabilirim, en iyi eğitimi nasıl aldırabilirim, bu problemin tedavisi nedir soruları zihinleri meşgul eder. Ve zamanla düşe kalka süreci öğreniriz, deneme yanılmalarla yolumuza devam ederiz. Hatalar yaparız, ders alırız, devam ederiz.
Bu sebeplerden dolayı bu konuyu incelemek istiyoruz. Sürece yeni başlayanlara rehber olacak bir yazı olmasını istiyoruz. Biz hata yaptık siz yapmayın. Yazı dizimizin ilk konusu “Rehabilitasyon Merkezi Seçimi”.
“Rehabilitasyon Merkezi seçerken nelere dikkat etmek lazım” sorusunu önce “Kurumun fiziksel koşulları”, “Kurum Yönetimi”, “Kurumun Eğitim/Etkinlik Yetkinlikleri” açısından değerlendirelim.
Kurumun Fiziksel Koşulları:
✅Bina içi ve bina dışı gerekli güvenlik önlemleri alınmalı- bu önlemleri çocuğunuzun özel gereksinimlerine göre sorgulayın.
✅ Bina içi ve sınıfların temizliği
✅ Servis imkânı sunulması. Şoförün ve servis elemanının güvenilir ve özel çocuklarımızla ilgili tecrübeli olması.
✅ Sınıfların çocukların gereksinimlerine göre tasarımının yapılması, gerekli materyallerin olması.
✅ Sınıfların ses yalıtımı düzgün olmalı. Bazı kurumlarda sınıflar birbirine yakın oluyor. Birçok çocuk sese hassas olabiliyor, birçoğu da yüksek ses çıkarabiliyor. Hem öğretmenin hem çocuğun dikkatinin dağılmayacağı uygun koşullar sağlanmalı.
✅ Dersi izleyebileceğimiz kamera sistemi olmalı.
Kurum Yönetimi:
✅ Kurum yönetimi her konuda açık olmalı, gerektiği zamanlarda bilgi paylaşımında bulunmalı.
✅ Kurum yönetiminin bu sektörde ne kadar tecrübesi var?
✅ Kaç senelik bir kurum?
✅Referanslar önemli. Mümkün mertebe orada uzun süre eğitim alan birden fazla kişi ile görüşmek faydalı olur. Tabii olumlu veya olumsuz görüşlere karşı ön yargı oluşmaması lazım. Doğru referansı, doğru şekilde sorgulamak lazım. Herkesin beklentisi ve yaşadıkları farklıdır.
✅ Çözüm odaklı, pozitif olmalı.
✅ Yönetim ve idari işler kadrosu önemli. Kurum psikoloğu var mı, sekreter/resepsiyonist var mı? Kurum sahibi/müdürü ile iletişim ne kadar sıklıkla oluyor, ne kadar verimli geçiyor? Servis yönetimini kim yapıyor? Veliler şoför ile muhatap olmamalı, sorun durumunda ortak bir çözüm bulacak sorumlu bir kişi olmalı kurum içinde.
Kurumun Eğitim/Etkinlik Yetkinlikleri:
✅ Çocuğunuzun özel gereksinimine göre uygun eğitimci kadrosu var mı? (Bu konuyu ayrıca daha detaylı inceleyeceğiz)
✅ Kurum, egitimcilerinin mesleki gelişimlerine ne kadar önem veriyor, ne kadar destekliyor, kurum içi eğitimler düzenliyor mu?
✅ Velileri bilgilendirici seminer/eğitimler organize ediliyor mu?
✅ Velilerin motivasyonunu arttırıcı, veliler arası ve veli-kurum personeli arası iletişimi arttırıcı etkinlikler düzenliyor mu?
Bir sonraki yazımızda “Özel Eğitimci Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir” konusunu ele alacağız.