Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Merhabalar. Ben Necip Acar. Ankara Üniversitesinde Özel Eğitim Öğretmenliği 3.sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda Ankara Üniversitesi Özel Eğitim Öğrenci Topluluğu başkanıyım. Antalya Kumluca’lıyım.
Üniversitemin ilk yıllarında “Hadi Oyuna Otizm” adlı bir sosyal sorumluluk projesinin Ankara koordinatörlüğünü yürüttüm. “Hadi Oyuna Otizm” projesinin amacı, otizmli çocuklarla gönüllü üniversite öğrencilerini arkadaş edip, otizmli çocukların sosyalleşmesine katkı sağlamak ve aileleri psikolojik yönden rahatlatmaktır. Bu proje sayesinde özel eğitim ve otizmli çocuklar adına çalışan birçok sivil toplum kuruluşu ile tanıştım. Aynı zamanda bir çok otizmli çocuğu olan aile tanıdım, dertlerini dinledim. Antalya’nın Kumluca ilçesinde, Kumluca Belediyesi ve Kumluca Rehberlik ve Araştırma Merkezi ortaklığında düzenlenen, Özel Gereksinimli Bireyler Yaz Etkinlikleri Projesinin yürütücülüğünü ve koordinatörlüğünü yaptım. Toplam 52 özel gereksinimli çocuğumuzun sosyalleşmesini sağlayacak aktiviteler planlayıp uyguladık. Antalya’ya ait bir yerel gazetede köşe yazarlığı yapıyorum. Yazılarımın konusunu genellikle Özel eğitim ve otizm oluşturuyor. Ankara Üniversitesi Özel Eğitim Öğrenci Topluluğu başkanlığını yürüttüğümüz yıllarda, topluluk üyelerimizle birlikte birçok sivil toplum kuruluşunu fakültemizde ağırladık, konferanslar düzenledik. Üniversitenin ilk yıllarında sosyal medyada otizm farkındalığını arttırmak amacıyla instagramda ’’MERHABA OTİZM’’ adı altında bir sayfa açtım. Şu an 12.000 bin takipçisi olan sayfamda, ülkemizde otizm adına en son bilgileri, ailelerin isteğiyle çocuklarının sevdiği aktiviteleri ve resimlerini paylaşıyorum. Paylaştığım gönderiler 20 bin üzeri erişim ve gösterim alıyor. Otizm farkındalığı adına son derece önem arz eden ve çoğu otizm adına çalışan sivil toplum kuruluşundan daha çok farkındalık sağladığını söyleyebilirim @merhabaotizm sayfasının. Şu an daha erişilebilir ve kapsayıcı olması nedeniyle sayfa üzerinden bir sosyal sorumluluk projesi yazıyorum, en kısa zamanda hayata geçirmek en büyük dileğim. Lisans eğitimimi bitirdikten sonra Konuşma güçlükleri ve Dil konuşma bölümünden yüksek lisans yapmak istiyorum.
Neden özel eğitim bölümünü seçtiniz?
Özel Eğitim Öğretmenliği lisans programıyla üniversite sınavına hazırlık yılında tanıştım. Özel eğitime yabancı birisi değildim. Dünya’ya bazı engellerle gelmiş bireylerin engellerini kaldırmak ve yaşadığı dünyada bir yer bulmasını sağlamak ve bu konuda etkin görev almanın muhteşem bir erdem olduğunu düşündüğüm için Özel Eğitim bölümünü seçtim.
Özel eğitim bölümünü seçmek isteyen öğrencilere ne tavsiye edersiniz? Kimler özel eğitim bölümünü seçmeli?
İnce duyguları bilen, insanı insan olduğu için seven, bir bebek ya da çocuk görünce yüzü gülen, çabuk sinirlenmeyen ve sabırlı olan tüm üniversite adayı arkadaşlarımızın Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünü düşünmesi gerekir.
Özel gereksinimli çocuk sahibi ailelere mesajınız nedir?
Her şeyden önce her çocuğun farklı olduğunu ailelerimiz unutmasın, kendi çocukları da herkesten farklı. Çocuklarını iyi tanısınlar, yapabildiklerini görsünler, hangi anlarda mutlu olduklarını bilsinler, neleri sevip neleri sevmediğini iyi yordasınlar. Çocuklarını etkileşimsiz yanıtsız bırakmasınlar, çocuklarının iletişimlerini görsünler, anlamaya çalışsınlar. Çocuklarının raporlarını etiketlerini özel gereksinim durumlarını bir kenara bırakıp çocuklarının çocuk olduklarını, bir birey olduklarını unutmasınlar.
Diğer normal gelişim gösteren çocuk sahibi ailelere mesajınız nedir?
Eğer parklarda,sokaklarda,alışveriş merkezlerinde sosyal hayatın olduğu her yerde özel gereksinimli bir çocuk görürseniz ve yanınızda çocuğunuz varsa lütfen onunla iletişime geçmeye çalışın, çocuğunuzu yanına gönderin onunla iletişim kurması için çocuğunuzu teşvik edin. Onlara engel olmayın hayata tutunması için destek sağlayın görmezden gelmeyin. Emin olun ki o çocuklardan öğreneceğimiz bir çok şey var.
Necip Acar
Instagram: @merhabaotizm