İçeriğe geç

Artık Farkında mıyız? Kimler Farkında?

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık gününü hep beraber kutladık. Sadece o gün değil, Nisan ayı genelinde otizmlilere yönelik aktivitelerde bir artış oluyor, aktiviteleri devam ettiren kurum ve şahısları görüyoruz.

Neler gördük şimdiye kadar?

Dernekler, üniversiteler, rehabilitasyon merkezleri, bu sektöre hitap eden danışmanlık kurumları tarafından düzenlenen seminerler, eğitimler.

Otizm’li çocuklara yönelik farkındalık oluşturucu (!!) tiyatrolar, konserler, açık hava etkinlikleri.

Okullar tarafından düzenlenen bazı sınıf içi, bazı okul geneli otizmi tanıtan aktiviteler, etkinlikler. Bu etkinliklerden en dikkatimi çeken kitap ayıracı projesi idi. Üzerinde otizmi anlatan farklı ifadelerin yazıldığı ayıraçlar yapıldı bir çok gönüllü öğretmen, veli tarafından ve bunlar dağıtıldı. Tebrik ederim emeği geçenleri.

Bazı sokak duvarlarına otizmle ilgili yazı, resimler yapıldı.

Otizmin farkındayız reklam kampanyalarını gördük.

Birkaç haberde araya sıkıştırılmış otizm haberleri gördük.

Sosyal medyada o gün otizm farkındalık mesajları gördük. Ama bunların çoğunluğu otizmi dolaylı ve dolaysız yaşayan insanlardı. Yani zaten farkında olan insanlar 🙂 

Maviler giyindik, balonlar uçurduk, resimler çektirdik, eğlendik, coştuk 🙂 

Peki neyi göremedik?

Otizmli ailelerin eğitim anlamında, toplumsal kabul anlamında yaşadıkları sorunları anlatan yayınlar (birkaç dakikalık değil, belgesel tarzı yayınlar) göremedik.

Yetkililerden bu anlamda yapılan iyileştirmelere dair bir açıklama göremedik (çünkü yok 😞)

Yapılan aktivitelerin, etkinliklerin çoğuna katılanlar zaten farkında olan ailelerdi. Kaç aktivite gerçekten doğru hedef kitleye ulaştı?

Bu ay gerçekten güzel, faydalı seminerler, eğitimler organize edildi. Bunlara kaç kişi katıldı? Kaçı ilk defa otizmi duyan insanlardandı? Biz ailelerin bilinçlenmesi, eğitilmesi sadece senede bir ay mı olmalı.? Neden bu seminerleri bütün bir yıla yaymıyor sunuz?

Gerçekten bu farkındalık günü/ayında amacımız neydi? Hedefimiz neydi? Ne kadarını başarabildik? Samimi olarak bunun cevabını sorguluyor muyuz? Her sene benzer aktiviteler yapılıyor, farklı bir proje, aktivite ben göremedim, gören var mı?

Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar almayı beklemek mantıklı mı?

Acaba biz yalnış hedefler mi belirliyoruz? Veya o hedefe giden yanlış yol mu izliyoruz?

Lütfen hepimiz bunu sorgulayalım ve artık daha ciddi, daha etkili projeler gerçekleştirelim.

Bu konudaki yorumlarınızı sosyal medya kanallarımızdan veya direk maille bekliyoruz. 

Saygılar.
Arif Kolaylık – Editör

guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments