Ayşegül Akkuş
Özel Eğitim Öğretmeni
Instagram: @online.ogretmen
1- Çocuklarda Yaş Kilo Dengesi Nasıl Olmalıdır?
Otizmli bireylerde karşılaşılan en yaygın sağlık problemleri obezite, kalp hastalığı, diyabet, hiperaktivite, saldırganlık ve ruhsal dalgalanmalardır. Obezite riskine karşı mutlaka uzmanına başvurmak gerekir.
2- Konuştuğu Halde İletişimi Neden Başlatmaz?
İletişim, bireyin istek ve görüşlerini ileterek karşılığında dönüt alabilmesidir. İletişim denildiğinde sadece “konuşma” akla gelmemelidir. Jest ve mimikler ile karşılıklı anlaşıyor olmak da iletişim biçimidir. Otizmli bireylerin sosyal açıdan daha yoksun olduğu belirtilir. Normal gelişim gösteren akranları veya yetişkinler gibi karşılıklı sohbet havası olmayabilir. Otizmli birey, sorduğu ilginç gelebilecek sorular karşısında aldığı cevaplardan yeterince tatmin olmak isteyecektir. İletişimi teşvik edici doğal ortamlar oluşturmak yararlı olacaktır. Birey işlevsel olarak iletişim kurduğunda takdir duygusunu yaşamalı ve pekiştirilmelidir.
3- “Hayır” Denecek İsteklerinde Neden Israrcı Olup Ağlarlar?
Bu sorunun cevabı otizmli bireyin ailesinin, bakımını gerçekleştiren kişinin ve eğitimcilerinin tutumları ile ilgili olmaktadır. Muhtemelen daha önce ağladığı için bir isteği yerine getirilmiştir veya her şeye “hayır” deniliyordur. Öncelikle çocuklar uygun isteklerinde serbest bırakılmalıdır. Çevreyi keşfetme ve merak duygusunu tatmin etmelerine karşı otoriter ve baskıcı tutum doğru değildir. Daha ılımlı fakat tutarlı davranışlar, otizmli bireylerin problem olarak sayılacak davranışlardan kaçınmalarına yardımcı olmaktadır. Daha önce ağladığı için bir isteği yerine getirilmiş ise de bundan sonrasında ağlama süresi artarak daha fazla istek yerine getirmek isteyecektir.
4-Otizmli Bireylerde El Becerilerin Önemi
Çocukların zihinsel, sosyal ve iletişimsel gelişimine paralel olarak büyük ve küçük kas becerileri de gelişmektedir. El becerileri yemek yeme, giyinme, kişisel bakım ve temizlik, oyun oynama gibi birçok işlevsel beceriler için gerekli becerilerdir. Okul öncesi dönemdeki çocukların el becerileri, oyuncak ve materyallerle etkinliklerle, oyun hamuruyla oynayarak kaşık, çatal ve makas gibi araçlarla gelişmektedir. El becerilerinin gelişimi zihinsel, sosyal ve dil gelişimine katkı sağlamaktadır.
5- Otizmli Çocuklar Ve Oyun Gelişimi
Normal gelişim gösteren akranları gibi otizmli bireyler için de oyun zihinsel, psikolojik ve sosyal açıdan önem arz etmektedir. Okul öncesi dönemde otizmli çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmede çektiği zorluklar sosyal oyun arkadaşlığını olumsuz etkiler. Bunun için otizmli çocuklara yönelik özel oyun düzenlemeleri yapılmalıdır. Bu çocuklar için akranları ile etkileşimini kuvvetlendirme amaçlı teşvik çalışmaları yapılmalıdır.