Huriser Delitay – Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni
Instagram: @huriser_ogretmen
Uzaktan Aile Eğitimleri kapsamında gerçekleştirdiğimiz eğitimin konusu “Kurum ve Eğitimci Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir” idi. Eğitimimizin kaydına aşağıdaki youtube bağlantısından ve sesli olarak da podcast kanallarımızdan dinleyebilirsiniz.
Konu Başlıkları:
- Kurum seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
- Eğitimci seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
- Eğitim programı nasıl yapılmalı, nasıl uygulanmalı?
Eğitmen: Huriser Delitay
Huriser Delitay Kimdir?
2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünden mezun olduktan sonra, 2009 yılında Gazi Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünde yüksek lisansını tamamlamıştır. Daha sonra 2010 yılında, aynı üniversitede Özel Eğitim bölümünde 540 saatlik Zihinsel Engelliler Öğretmenliği sertifika programını tamamlamıştır.
Şu an özel bir rehabilitasyon merkezinde Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni olarak görev almaktadır.
Ses kayıdına podcast kanallarımızdan ulaşabilirsiniz.
EĞİTİMCİ/KURUM SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Tanı alsın ya da almasın erken çocukluk döneminde çocuğunuzda herhangi bir farklılık hissediyorsanız -tanınızın ne olduğu önemli değil- mutlaka özel eğitim desteği almalısınız. Geriden takip eden ya da farklı gelişen yönleri destekleyici bir eğitim alınması gereklidir. Risk altında bir çocuğunuz var ise de mutlaka destek eğitim almalısınız. Sürekli kurum değiştirme de çocuk zarar görür. Alışma dönemi gibi sebeplerden dolayı çok sık kurum değiştirmek önerilmez. Eğer kurum doyurucu, eğitsel olarak ilerleticiyse değiştirmemelisiniz.
İlk kurum seçerken nelere dikkat edeceğiz?
Her çocuğun ihtiyacı, uygulanacak program farklıdır. Her çocuk her kurumda iyi ilerleyemeyebilir bu unutulmamalıdır. Kuruma gittiğinizde çok sıcak karşılanmalı, kabul görmelisiniz. Kurum sizi aile olarak görmelidir. Kurumun fiziksel koşulları da çok önemlidir. Kurumda çocukların zaman geçireceği yerler olmalı, girdiğinizde kurum ortamı sizi ferahlatmalıdır. Size görüşme sırasında yeterli bilgi verilmeli, sorduğunuz sorular sizi doyurucu bir şekilde cevaplandırılmalıdır. Size çocuğuzun özellikleri ile ilgili iyi dönütler verilmeli, sizin görmediğiniz, fark etmediğiniz yönleri ile de çocuğunuz size tanıtılmalıdır. Değerlendirme oturumu yapılmalı, çocuğunuz bir öğretmen tarafından kabaca değerlendirilmeli ve değerlendirme sonucu size de söylenmelidir. Görüştüğünüz kişi alanda yetkin olmalıdır. Kurumun başlangıçta çok büyük vaatler vermesi riskli bir durumdur. Hiç kimse bir çocuğun öğrenme hızını, verilen eğitimin kalıcılığını bilemez.
Görüşme sırasında çocuğunuz ile ilgili örnek verdiğinizde, bunun olası nedenleri bilimsel bir dille size aktarılmalıdır. Kurumda hangi destek eğitim programlarının olduğuna dikkat edilmelidir. Örneğin duyu bütünleme terapisti var mı ve bu program kurumda yürütülüyor mu?
Tüm eğitimler olabildiğince aynı kurumdan alınabilmeli, eğitimciler birbirleriyle iletişim halinde olmalıdır. Kurum ortamı aile ortamı gibi rahat olmalıdır. Çocuğunuz kurumda sevilmeli ve ilgi görmelidir. Kurumların internet sitelerinden, sosyal medyadaki sayfalarından da inceleme yapılabilir.
Eğitimci Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Eğitimciniz çocuğunuzla çok iyi iletişim kurmalı, yıldızı barışmalıdır.
- Çocukları seven biri olmalıdır.
- Sorularınıza doyurucu cevaplar vermelidir.
- Size dersten sonra doyurucu bilgiler vermeli, dönüt ve ödevlendirmeler yapmalıdır.
- Eğitim programına hakim olmalıdır.
- Sizi yönlendirmeli, size iyi aile eğitimi verebilmelidir.
- Sizin hayatınızı yaşamsal anlamda da eğitsel anlamda da kolaylaştırmalı, problemlerinize çözüm üretebilmelidir.
- Donanımlı olmalı, verimli ders işleyebilmelidir.
- Çocuğunuzu çok sevmeli, çocuğunuz da onu sevmelidir.
- Çocuğunuz genel olarak dersten mutlu ve güler yüzle çıkmalıdır.
- İlk 1-1,5 ayda çok az da olsa gözle görülür değişimler olmalıdır.
Eğitim Programı Nasıl Olmalıdır?
- Bireysel, çocuğa özgü, çocuğun ihtiyaçlarına yönelik olmalıdır.
- Çocuğun hangi yolla öğrendiğine bakılarak ona göre desteklenmelidir.
- Program hazırlanırken sizden de fikir alınmalı, yaşadığınız problemlere yönelik çözümler de üretilmelidir.
- Tüm beceri alanlarını kapsamalıdır.
- Öncelikli olan becerilere yönelik olmalıdır.
- Gerekli pekiştireçler belirlenmeli, size aile eğitimi şeklinde sunulmalı ve eğitim evde de devam etmelidir.
- Eğitim programı kurumda başlar ve hayatın her alanınla devam eder/etmeli, çocuğunuz eğitim alırken siz de eğitimcilerden dönüt, ödev ve eğitim almalısınız.