İçeriğe geç

Film İncelemesi: Temple Grandin

Yasemen Duran – Çocuk Gelişimci
Instagram:@cgyasemenduran



Otizmi anlamanın zor olsa da imkânsız olmadığının kanıtı niteliğindeki bu film, üç adet Oscar ödülünün sahibidir. Film, En İyi TV Filmi ödülünü alırken, yönetmeni Mike Jackson, En İyi Yönetmen ödülünü kazanmıştır. Filmin başrol oyuncusu Claire Danes, En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi olmuştur. Şimdi filmi teknik, konu bütünlüğü ve otizmi anlatışı yönünden değerlendirelim. Keyifli Okumalar…

Temple Grandin Filmine Konu Açısından Bakalım!

Temple Grandin, ailesi ve yakın çevresi tarafından yanlış değerlendirilen otizmli bir kadının hayatını konu alıyor. Temple’in, bir yaz tatilinde teyzesinin yanına gelmesi ile film başlıyor ve o an izleyici olarak Temple için o yaz bir şeylerin değişeceğini hissediyorsunuz. Annesinin omuzlarından yükü biraz almak isteyen teyzesi, Temple ile özel olarak ilgileniyor ve burada bir aile dramı görmediğimiz için seviniyoruz. Filmde Temple’ın aklından geçenlerin de görülebilmesi, bize otizmi anlamak için bir kapı açıyor. Örneğin teyzesi:’ Biz burada tavuklarla birlikte kalkarız’ dediğinde Temple’ın aklında teyzesi ve tavuğun aynı anda çite çıkarak ötmesi canlanıyor. Bu gibi mizansenlerden otizmli bir insanın kafasının nasıl çalıştığına, otizmde düşüncenin nasıl işlediğine dair pek çok kanıt buluyoruz.

Bir gün gelip ayakları üzerinde durması gerektiğinde, işte o zaman, biz de Temple için heyecanlanıyoruz. Üniversiteye gitmesi gerektiğinde bir otizmlinin başına gelebileceklerden dolayı geriliyoruz. Kaldı ki filmde otizmli bir insanın üniversitede nasıl sorunlar yaşayabileceğine de değinilmiş. Özellikle oda arkadaşları ile yaşadığı sorunlar ve takıntılarına girilmesi, izleyenlerin otizmi gerektiği gibi ‘anlamasına’ yardımcı olmuş.

Bir De Teknik Açıdan Bakalım!

Kameranın açısı, çekimde kullanılan efektler ve yüz odaklanmaları ile Temple Grandin, aldığı Oscarları hakediyor. Genellikle çekimlerde yüz ve göz bölgesine odaklanılmakta. Bu da filmin bize duyguyu daha iyi aktarmasını sağlıyor. Filmin en önemli artısı, bize Temple’ın kafasının içini de gösterebiliyor olması. Kullanılan deyimlerde Temple’in aklından geçenleri bilmek, bizim otizmi anlamamızı sağlıyor. Örneğin teyzesi, ona: ’biz burada tavuklarla birlikte kalkarız.’ dediğinde, Temple’ın aklında teyzesi ile tavukların birlikte bir çit üzerine çıkmaları birlikte ötmeleri canlanıyor. Dolayısıyla Temple’ın bu deyimi olması gerektiği gibi anlamamasından, otizmli bir insanla konuşurken deyim kullanmamamız gerektiğini anlıyoruz.

İzleyici Gözünden!

Filmin gidişatı ve konuların detayları ile ilgili çok fazla spoiler vermek istemeyiz! Ancak otizmli bir insanın yapabilecekleri, çevrenin yanlış değerlendirmeleri, imkanlar sağlandığında her insanın bir dahi olarak yetişebileceği gibi konular işlenmekte. Film kesinlikle sıkıcı değil, hatta şaşırtıcı derecede akıcı ilerliyor. Eğer size hem otizmi anlamanızı sağlayacak hem de sizi heyecanlandıracak bir film arayışındaysanız, kesinlikle Temple Grandin’i tavsiye ederiz.

guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments