İçeriğe geç

Touch Math Tekniği Nedir?


Yasemen Duran
Çocuk Gelişimci ve Uzman Eğitimci
Instagram: @cgyasemenduran


Touch Math Tekniği

  • Nedir?
  • Nasıl Uygulanır?
  • Kimler İçin Uygundur?

Touch Math Tekniği Nedir?

Touch Math, sayıların somutlaştırılmasını sağlayan bir tekniktir.

Çocuklarımızın sayı öğretimi, genellikle somut dönemde meydana gelir. 7 yaşından 11 yaşına kadar süren somut dönem evresi, sayı öğretiminin yanında yer, yön gibi pek çok kavramın öğretilmeye başlandığı evredir. Ancak bu evrede, çocuk soyut evreye henüz geçmediği için, verilen kavramları 5 duyu organıyla algılamak ister.

Özellikle otizm tanısı almış çocuklarda, kavramların öğretiminde 3 boyutlu materyal ve öğretim yöntemleri sıklıkla kullanılmaktadır. Bu nedenle matematikte de Touch Math dediğimiz yönteme başvururuz. Somut dönemdeki çocuk, bu yöntem ile sayıları ve işlemleri somutlaştırarak anlar, kavrar.

Touch Math Tekniği Nasıl Kullanılır?

Bu teknik, sayıların görselleştirilmesini kapsar. Bu nedenle kullanımı sırasında çocuğun sayıları eline alabilmesi, 3 boyutlu olarak görebilmesi ve dokunabilmesi sağlanır.

Özellikle otizmi olan çocuklar, somut dönemden daha zor çıkar. Bu özel çocuklarımızda, öğretimin en etkili yolu görsel kodlamalar yapmaktır. Touch Math, görsel kodlamanın yolunu açar.

Bu teknikte, her sayının yazımında temel olarak baz alınan noktalar vardır. Her sayının üzerinde, sayı kadar nokta konur. Ancak bu noktaların yeri sabittir, değiştirilmez. Her sayı öğretiminde bu noktaların kullanılması, çocuğun bu noktaların kavraması ile ilgili etkinlikler yapılması, çocuğun artık sayıyı gördüğünde nokta yerlerini de gözünde canlandırmasını sağlar. Bu sayede tane sayma ve işlem yapma sırasında çocuğun gözünün önünde sayının nokta yerleri belirecektir. Bu da somutlaştırarak işlem yapmayı kolaylaştırır.

Touch Math Tekniği İle Sayı Öğretimi

Touch Math İle 1 Sayısı

1 sayısının yazımı sırasında hazırladığımız çalışma sayfasında, 1’in noktası en üstte sabittir. Çocuğun sayıyı kavraması amacıyla ‘1 kare boya’ gibi etkinlik eklenmiştir.

 

Touch Math İle 2 Sayısı

2 sayısının yazılması sırasında, sayının başına ve sonuna nokta koyuyoruz. Bu sayede çocuk, aynı anda hem sayının nerede başlayıp nerede bittiğini kavrıyor, hem de üzerinde bulunan 2 noktadan dolayı tane sayma kazanımına giriş yapmış oluyor.

Touch Math İle 3 Sayısı

3 sayısının yazımı sırasında, sayının 3 dönüş noktasında noktalarımız bulunmaktadır. Noktaları koyduğumuz yerler, sayı için önemli alanlardır. Başlangıç- dönüş ve bitiş.

Touch Math İle 4 Sayısı

4 sayının sadece dönüş alanlarında noktalar bulunmaktadır. Noktaların yerleri değiştirilemez. Sayının yazımı bu nedenle sabit kalmalıdır.

Touch Math İle 5 Sayısı

5 sayısının da yazımı sırasında sadece başlangıç- bitiş ve dönüş bölümlerine Touch Math noktası konur.

Touch Math İle 6 Sayısı

6 sayısının yazımında konacak noktalar, çocuğun kafasını karıştırmamak ve dürtüselliği tetiklememek için değişir.  Noktaların etrafında bulunan halkalar, her noktanın 2 defa sayılmasını sağlar.

Touch Math İle 7 Sayısı

7 sayısında da, diğer sayılar gibi kendi değeri kadar nokta kullanacağız. Ancak nokta sayısı arttıkça çocuğumuzun kafası karışacaktır. Bu nedenle 5 sayısından sonraki sayılarda, noktaların etrafına getireceğimiz halkalarla, noktanın 2 defa sayılmasını sağlıyoruz. Halkası olan noktalar 2, diğerleri 1 sayılıyor ve sayı değeri noktalarla 7 olarak belirleniyor.

Touch Math İle 8 Sayısı

8 sayısının yazımı sırasında, etrafında halka olan 4 daire çizmemiz yeterlidir. Çocuk, halkayı ayrı, daireyi ayrı sayacağından, 8 sayısını bulur.

Touch Math İle 9 Sayısı

Başlangıç ve bitiş noktaları başta olmak üzere, 9 sayısında da önemli yerlere nokta koyuyoruz. Halkalar ve daireler kullanarak 9 noktayı yerleştiriyoruz.

Touch Math Tekniği İle Sayı Öğretiminin Avantajları

  • ‘Dokunmatik Matematik’ olarak da adlandırılabilecek bu yöntem, görsel yanı güçlü olan otizmli çocuklarda kusursuz sonuçlar verir.
  • Bu yöntem, kullanımı sırasında daha kolay sayı ve işlem kavrama avantajı sağlar.
  • Görselleştirmeyi hızlandırır. Matematiği kavramayı kolaylaştırır.
  • Daha hızlı işleme geçme ve bu işlemi günlük hayatta kullanma olanağı sunar.
  • İşlemlerin kullanımı sırasında hata payı daha azdır.

Touch Math Tekniği İle Sayı Öğretimi Sırasında Nelere Dikkat Edelim?

  • Noktaların yerini değiştirmeyin.

Touch Math tekniği, kodlamalara dayanır ve otizmli çocuklarda büyük başarı sağlar. Bu nedenle sürekli aynı şekilde, aynı yerlere nokta koyarak sayıları öğretin.

  • Çocuğun noktaların yerlerini kavramasını bekleyin.

Çocuk, noktaları kavramazsa, sistemli çalışmanızın tamamı boşa gider. Çocuk işlemlere geçemez.

  • Eğer bu sistem ile öğretime başladıysanız, eğitimci değişikliği yapmayın.

Her eğitimci farklı bir yöntemle çalışır. Bazı eğitimciler tarafından Touch Math bilinmeyebilir, eğitimci uygulamaya farklı bir yorum getirebilir. Aynı zamanda eğitimci değişikliği, her çocuk için az ya da çok gerilemeye neden olur. Bu nedenle öğretim modelinin uygulanma süresi boyunca aynı eğitimcide kalmak, daha hızlı bir ilerleme imkanı sunar.

  • Pekiştireç Kullanın.

Bu süreçte çocuğun özelliklerine göre hem fiziksel, hem sosyal pekiştireç kullanılabilir.

  • Bolca Somutlaştırma Oyunu Oynayın.

Sayı kadar boncuk atmak, elma sayıp sayısını yazmak, materyalli Touch Math çalışmaları yapmak, bunlardan birkaçıdır.

Bu yöntem eğitimciler ya da aile bireyleri tarafından kullanılabilir. İşlem öğretimi, Touch Math ile yapılabilecek matematik işlemleri gibi konuları bir sonraki sayımızda inceleyeceğiz. Kendinize iyi bakın…

Not: Bu konu ile ilişkili olarak, Simge Yeniocak ve Yasemen Duran tarafından verilen “Özel Eğitimde Matematik Öğretimi ve Touch Math Tekniği” online eğitimimizin kaydına aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.

https://www.otizmli.org/ozel-egitimde-matematik-ogretimi-ve-touch-math-teknigi/


guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments