İçeriğe geç

Özel Eğitimde Aile Katılımının Önemi

Seda Yıldız – Özel Eğitim Öğretmeni
Instagram: @sedayildizz


Sizlerle “Otizmli çocuklarımızın eğitim sürecinin planlanması ile ilgili nelere dikkat etmeliyiz?”, “İşlevselliği yüksek bir program oluşturmak için izlememiz gereken yol nedir?” sorularına cevap arayacağız. 

Bu konuya aile katılımı ve ailenin önemi üzerine konuşarak başlamak istiyorum.

Eğitim dediğimizde ve bunun otizmli çocuklar için planlandığı düşünüldüğünde, en önemli unsurun ‘Bireyselleştirilmiş’ olması dikkat çekmektedir. Bireyselleştirilmiş bir eğitim programının çocuk için hazır bulunurluluğu, öğrenmeye açıklığı, gerçek yaşamındaki işlevselliği gibi önemli unsurlar üzerine oluşturulması hedeflenmelidir. Otizmin öğrenmeyi ve öğrenme ortamını etkileyen bir durumdan çok ,hayatın tümünü kapsayan bir gelişim bozukluğu olduğu gerçeğini  unutmamalıyız.

Çocuğumuzun çalışma yaptığımız ortamların dışında da öğrendiklerini uygulayabilmesi için aile katılımını en üst düzeyde sağlayabileceğimiz bir programa ihtiyacımız vardır. Bunun için bir çocukla çalışmaya başladığımızda öncelikle çocuğun birlikte yaşadığı aileyi tanımalıyız. Çocuğun bakımını kim üstleniyor, kardeşi var mı, anne ve babası birlikte mi yoksa bir ayrılık söz konusu mu, okula gidiyor mu? Bu soruların cevapları bize iş birliği içerisinde çalışacağımız doğru kişiyi bulmamıza yardımcı olur. Çocuğun ekstra bir sağlık probleminin olup olmadığından, ilaç kullanımına, gıda alerjisinden sevdiği yiyeceklere kadar bir çok detayı almak bize doğru müdahalelerde bulunma şansı verir.

Vaktinin büyük bir kısmını aileleri ile geçiren çocuklarımızın aile ile geçirdiği süreçteki zorlukları ve ihtiyaçları belirlemek öncelikle aile içindeki iletişimi olumlu yönde destekleyecek amaçlar almamıza destek olacaktır. Buda bize birbirini daha iyi anlayan kriz durumlarını daha iyi yönetebilen bir aile çocuk ilişkisi sağlayacaktır. Ailelerle birlikte süreci yürütmek tutarlı ve kalıcı bir öğrenme oluşturur. Özellikle davranış değiştirme üzerine yapılan çalışmalarda, sosyal beceri öğretiminde ve öğretmeyi hedeflediğimiz her beceride genelleme yapmayı kolaylaştırır.

Çocuklarımızla çoğu zaman farklı alanlarda çalışan uzmanlarla gelişim takibi yapmamız gerekmektedir. Psikologlar, fizyoterapistler, ergoterapistler, gittikleri hekimler ve okullarındaki eğitimcilerine kadar bir çok uzmanla işbirliği halinde çalışabilmek aktif aile-uzman iletişimi ile mümkündür. 

Ailelerin gerçekçi beklentileri, eğitimcilerin değerlendirmeleri sonucu ortaya çıkan eğitimsel ihtiyaçları ve çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda başarılı bir eğitim programı oluşturmuş oluruz.

Ailelerimizin süreçteki önemini bilmesi ve sürece dahil olmaları, saymaya çalıştığımız sebeplerden dolayı önemli ve olmazsa olmazdır. 

guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments